Att köpa bänkdiskmaskin

Fler och fler upptäcker det praktiska i att skaffa en bänkdiskmaskin, de har blivit alltmer populära under åren. Det är den perfekta lösningen om man har ett mindre kök då de är smidiga och inte tar alltför stor plats. En bänkdiskmaskin passar också bra i fall man inte är så många i hushållet, som komplement i ett storhushåll eller till sommarstugan. Det som skiljer de olika bänkdiskmaskinerna åt är främst.

  • Priset
  • Antal program
  • Ljudnivå
  • Snabbhet
  • Disk och torkresultat
  • Strömförbrukning
  • Vattenförbrukning
  • Design

Märken och priser

Det är viktigt att tänka på att välja en bänkdiskmaskin som är så energisnål som möjligt, dels är det mera miljövänligt och det kan också spara dig pengar, det kan bli dyrare i längden om man köper en enkel billig bänkdiskmaskin då den inte är lika energieffektiv. Några exempel på märken som säljer bänkdiskmaskiner är Candy (fr. 2080 kr), Bosch (fr. 2970 kr), Siemens, och Electrolux. Priserna kan variera en hel del beroende på modell och märke.

Ett besök på Enemo’s hemsida visar att den bänkdiskmaskin som är dyrast har flera specialfunktioner. Deras, Aktive water Bänkdiskmaskin, i Rostfritt/silver kostar 4 870 kr, inklusive frakt. För det priset får man en bänkdiskmaskin som är tystgående med en ljudnivå på endast 48 decibel. Den tillhör energiklass A+ vilket betyder att den diskar energisnålt. Det uppges också att den har mycket låg vattenförbrukning på 8 liter, och att det finns Variospeed, vilket innebär att det diskar och torkar optimalt på halva tiden. Det finns också Aquastop vilket ger ett säkert skydd mot vattenskador. Denna maskin är högre i pris men då får man betydligt mer funktioner och säkerhet.

Betydelse av ljudnivå

Hur mycket den låter kan vara av stor betydelse, speciellt om man bor i en mindre bostad så kan ett högt ljud upplevas som ett störande moment. De flesta nya modeller i dag ligger på 48 decibel, och runt 53 decibel för de billigare modellerna. Vilket man kan jämföra med ett normalt samtal som ligger på runt 60 decibel.

De flesta bänkdiskmaskiner har standardmått 550x500x400 mm (bredd, djup, höjd). Vilket motsvarar 6 kuvert, (ett kuvert avser en assiett, en flat tallrik, en djup tallrik, en kaffekopp med fat, ett glas och två bestick). På de flesta nyare modeller är det låg energiförbrukning och skonsam diskning. I Princip finns det tre olika typer av installationer som du kan ha för en diskmaskin. Fristående, integrerad eller delvis integrerad. Av de bänkdiskmaskiner som säljs i dag är de flesta helt fristående, vilket gör dem enkla att installera, och lätt att placera där den passar bäst in. En annan fördel är att du kan ta med den om du flyttar.

Driftkostnad

Bänkdiskmaskinerna i dag är energieffektiva (A klass) många av de nyare modellerna har A+ vilket ger ännu lägre förbrukning. Det blir en marginell skillnad mellan de maskiner som är mest energisnåla (175 kwh/år) och standardmaskinerna (185 kwh/år). Vattenförbrukningen under ett år ligger på runt 2000-2500 liter.

Program och funktioner

Bänkmaskinen har oftast fyra till fem antal program att välja mellan. På vissa modeller kan man ställa in eco-program som gör diskningen extra miljövänlig. De flesta har också någon typ av specialprogram som snabbprogram eller flexibelt program som känner av hur smutsig disken är och väljer program och temperatur själv anpassat efter det. Ofta är bänkdiskmaskinerna dyrare ju fler funktioner som finns.

Övrigt att tänka på

Det finns mycket att välja mellan, och då det är viktigt med bra kvalité kan det löna sig att göra en ordentlig undersökning innan man köper. Många sidor har bäst i test undersökningar och kundrecensioner. Olika bänkdiskmaskins-modeller kan passa för olika stadier i livet, för studenten kanske priset och ljudnivån är det mest väsentliga, medan för barnfamiljen kan säkerheten vara extra viktigt. Helt säkert är att det finns en bänkdiskmaskin som passar för just dina behov.

No products found which match your selection.