Den lilla bänkdiskmaskinen på 45cm

Bosch bänkdiskmaskin 45cm

Diskmaskin 45 cm

Förstora bild

En fördel med en liten bänkdiskmaskin är att den är kompakt och inte tar upp så mycket plats. Den monteras i närheten av diskhon eftersom den använder vattnet från denna för att kunna diska. En liten bänkdiskmaskin går att ställa fram och använda vid behov. Du kan förvara den i ett skåp eller på en hylla om du inte har utrymme att ha den framme på diskbänken permanent. Skillnaden mellan en fristående bänkdiskmaskin och en bänkdiskmaskin är alltså denna. Även om en bänkdiskmaskin är liten och lättmonterad i jämförelse med en stationär variant, är den otymplig i det här hänseendet – där den lilla bänkdiskmaskinen fyller sin roll och funktion.

En design – och förvaringsidé för personen med begränsad yta kan vara att ha maskinen på en typ av vagn, med hjul, så att den kan förvaras i ett skåp, under en bänk – eller bordsskiva för att sedan enkelt kunna tas fram vid behov.

Ur miljösynpunkt är bänkdiskmaskinen på 45 cm förvånansvärt bra. De flesta fristående bänkdiskmaskiner drar inte mer än mellan 7-8 liter vatten per diskning. Detta innebär att det är mindre än om du står och diskar och sköljer din disk för hand under rinnande kran.

Vad får plats?

En liten – eller fristående bänkdiskmaskin har i de flesta fallen måtten:

Bredd: 45 cm
Höjd: 43.8 cm
Djup: 50 cm
Vikt: ca 20 kg

En liten bänkdiskmaskin tar oftast inte upp mer plats än en mikrovågsugn. Kritik har riktats mot de fristående bänkdiskmaskinerna för att visst porslin ska vara svårt att få in. De stora faten och stekpannorna kan man kanske få diska för hand, men annars är måtten gjorda för att ta det porslin och de glas som är i standardmått. I vissa hem får små bänkdiskmaskiner specialgjord, måttanpassade skåp av sina ägare. Viktigt att tänka på om det här låter som en intressant lösning är att den kommer behöva byggas in relativt nära diskhon av ovan nämnda anledning.

Varumärken och design – vad ska man välja?

Idag finns en rad olika fristående bänkdiskmaskiner på marknaden. Jättar som Bosch och Smeg har designat egna varianter, men mindre kända märken och designlösningar finns att tillgå. Smeg är kända för sin unika design som är genomgående hos alla deras produkter. Prissättningen sker även därefter. För den kostnadsmedvetne finns andra alternativ. Matsui, Lokgik och Cylinda har alla tagit fram fristående bänkdiskmaskiner i en variation av priser. Generella kan man dock säga att en liten bänkdiskmaskin kostar mellan 2000 och 11 000 svenska kronor.

Saker att tänka på – teknik och funktioner

  • Självklart varierar produktens funktioner och design beroende på vilket märke du väljer. De flesta små diskmaskiner idag har dock skonsamma rengöringstekniker som inte förstör glas och som anpassar värmen på vattnet.
  • Om du bestämmer dig för att investera i en 45 cm bred bänkdiskmaskin kan det vara en fördel att i samband med köpet investera i en försäkring mot vattenskador orsakade av produkten. Det här är såklart inte något som brukar hända, men med produkter som ska hantera vatten, precis som när man ska renovera ett badrum, kräver ett visst mått av försiktighet.
  • Torkningen av disken sköter diskmaskinerna i de allra, allra flesta fall. Men det kan vara en bra funktion att hålla reda på i sitt sökande.
  • Diskmaskiner som själva indikerar när det är dags att fylla på salt och sköljmedel är också något att hålla utkik efter.
  • Pump – Om du vill placera din fristående bänkdiskmaskin under nivån på bänken i ditt kök behöver du i de flesta fall köpa till en pump för att vattnet ska kunna cirkulera i diskmaskinen och sedan upp och ner i diskhon.
  • Ta hand om din diskmaskin! För att inte förstöra och slita på din lilla bänkdiskmaskin har du fördel i att inte lasta den med alltför mycket disk åt gången. Det är också viktigt att ingen disk blockerar roterande armar och/eller andra sprayfunktioner. Skölj också gärna av matrester från disken innan du placerar den i maskinen, så håller du den fräsch och fungerande ännu längre.

Installation

De flesta bänkdiskmaskiner med bredden 45 cm kommer med enkla-att-följa installationsinstruktioner i förpackningen. För att vara på den säkra sidan kan du förklara dina särskilda behov för en försäljare i butik eller kundtjänst. En liten – eller fristående diskmaskin kräver inte att en rörmokare kommer och installerar den, utan du kan själv följa din valda maskins instruktionsmanual och komma igång med diskandet direkt. Se komplett installation av bänkdiskmaskin här.